De inspiratiebron van Gewoon Bram

“Die minsken dêr! Soene jim dien klomp’n by de útgoang út dwoan kinne en dyn mêss’n op zak hoalden kinne? Doan kinne wy begjinne.”

Voor gemak van de lezer is de rest van het verslag naar het Nederlands vertaald.

“Goedenavond dames en heren. Leuk dat jullie hier allemaal zijn in het clubhuis van Harkema in de Bjirken. We weten natuurlijk allemaal waarom we hier zijn. Onze eigen sullèburtie is hier voor een heus inturfjioe over zijn nieuwe album. Ik heb het natuurlijk over Gewoon Bram”

Mensen in de zaal beginnen te juichen. Flesjes bier worden enthousiast de lucht in gegooid.

“We kennen hem natuurlijk allemaal als de man die niet schroomt om over het echte leven te praten met nummers als “It is allegearre stront” en “It is wer wykein” , maar ook als de man die zijn gevoelige kant durft te laten zien met “Ik doch alles mei myn lytse man”. Maar waar wij en de rest van de wereld hem natuurlijk het beste van kennen is de wereldhit “Op de fiets nei Harkema”. Deze week komt hij met het nieuw album “Frysk yn hert en nieren” en nu is hij hier! Dames en heren, mag ik jullie horen voor… Gewoon Bram!”

Gewoon Bram komt op. Publiek begint nu nog harder te juichen. Meeste aanwezigen houden het niet droog. Gewoon Bram gaat tegenover interviewer zitten.

“Welkom Bram”

“Hallo Gurbe. Mooi dat ik hier kan zijn, jong.”

“Bram, je nieuwe album is deze week te koop in de plaatselijke supermarkt. Je hebt ons vorige week al kennis laten maken met je nieuwe hits “Wyf, ik bin geil, wat giesto dêr oan dwaan?”, “Wyf, sjochst net dat ik dorst Ha?” en “Op de trekker wer werom.” Wat heeft je geïnspireerd om een nieuw album te schrijven?”

“Gurbe jongen, ik zat vorige week zaterdag zoals altijd de krokketten te frituren in de sporthal. Kwam ik een collega uit ‘t Fean tegen hè, die ik ken van de Achtkarspelse Snack Federatie. Mooi dingetje wel. Ik vroeg wat ze kwam doen, bleek ze al maandenlang elke week te kijken naar.. de Parabool 5.”

“De Parabool 5? Waar komt dat weg dan?”

“Machtig mooi jong. Een studentenkorfbalteam uit Groningen. Dat wijfje uit ‘t Fean, bekend om haar schaafijs en Hete Bliksem, zei dat ik maar eens mee moest gaan kijken. De Parabool 5 moest korfballen tegen mijn maten van Harkema 3. Ik zei dat ik het niet aan tijd had, maar nee hoor, ik moest mee. Nou, ik dus die wedstrijd kijken. Even wat eten mee, pan patat op schoot, en Gurbe jong; ik stond versteld. De strijd die ze leverden. Olderaast. Mijn maten van Harkema stonden de hele wedstrijd op voorsprong, maar konden maar niet uitlopen. Uiteindelijk wist dat Parabool team er nog een punt uit te slepen ook: 11-11. Ik wist niet wat ik zag. Voorheen gingen al die andere teams altijd als jankende wijven weg, omdat ze niet mannelijk genoeg waren om tegen Harkema te strijden. Dat soort lui heb ik toch zo mijn nocht van jong, daar kan ik echt niet over. Maar dit team, dit team was anders. Dit team was bijzonder. Na die wedstrijd hè, na die wedstrijd heb ik al mijn moed verzameld en ze gevraagd om met mij op de foto te gaan. Ik zag dat ze die op hun Feesbouk pagina hadden geplaatst. Ik ben nog nooit zo trots geweest jong.”

“En hierdoor ging je bezig met je nieuwe album?”

“Hoho, even geduld jong, daar kom ik zo op. Na die wedstrijd waar ik het zonet over had, kon ik niet anders om die week erna naar Groningen te gaan. Rare lui wonen daar jong, maarja, ik moest Parabool 5 tegen Harich 3 kijken. De wedstrijd begon. Binnen 3,5 minuut had de Parabool al 5 doelpunten gemaakt en na een kwartier stond het al 15-5. Blikstjinder! Niet normaal was het. Een spel, zo elegant, zo speels, zo creatief. Als een klomp in de stront kwam de inspiratie tot mij. Ik moest weg, ik kon de wedstrijd niet uitzien, het werd te veel. Op de weg terug naar huis heb ik mijn nieuwe album geschreven. O, als ik al terugdenk aan die 15 minuten, dan brwwbb brrr gwfffrrr krrkkkgrr.”

“Gaat het goed Bram?”

“Bwrrgghhd grbwrraaahhh!! Inspiratie!… Sorry Gurbe, ik doe het niet met zin, maar ik heb weer een volle uier aan inspiratie tot me gekregen. Ik moet bezig met nóg een nieuw album voor deze machtige mensen hier. Vrienden, het ga jullie goed. Ik zou zeggen, drink er nog ééntje, en als je iets moois wilt zien, komt dan allen zaterdag 4 maart naar Grou. Daar zal de Parabool 5 zijn volgende wedstrijd spelen tegen Mid-Fryslân 5. Oant sjen!”