Het is alweer zover (helemaal niet leuk). We zijn met het bestuur op zoek naar onze opvolgers, misschien jij wel, die vanaf 1 juli het stokje van ons gaan overnemen. Twijfel je om bestuur te doen of weet je nog niet precies welke functie bij jou past/leuk lijkt? Bij deze ga ik jullie nog wat meer vertellen over mijn geweldige bestuurservaring bij De Parabool: voorzitter zijn van onze vereniging!

Wat hebben we met het bestuur de afgelopen acht maanden al veel toffe dingen meegemaakt! De feutenavond, het overdrachtsweekend, (constitutie)borrels, gala’s, bestuursweekendje Antwerpen en nog veel meer. Laten we beginnen bij het begin. Afgelopen jaar werd in maart ons bestuur gevormd. Allereerst was het de bedoeling dat we met elkaar plannen gingen ontwerpen voor ons bestuursjaar. Vanaf dag één werkten we intensief met elkaar samen. Dit heb ik als ontzettend leuk ervaren, waardoor we elkaar ook snel goed hebben leren kennen!

In het begin was het voor mij erg zoeken, wat doet nu een voorzitter eigenlijk precies? Koffiedrinken? Speechen? Delegeren? Overzicht houden? Knopen doorhakken? Langzamerhand begon ik hier mijn eigen weg in te vinden. Als voorzitter heb je de formele taken als: voorzitten van bestuursvergaderingen, algemene ledenvergaderingen en het bijwonen van externe vergaderingen. Daarnaast is het belangrijk om als voorzitter het overzicht te houden en op de hoogte zijn van wat er bij je bestuursleden en binnen de vereniging speelt. Wat ik als één van de belangrijkste taken van mijn takenpakket heb ervaren, is het opbouwen en onderhouden van externe contacten van de vereniging (bijv. met andere studentensportverenigingen in Groningen). Het bezoeken van externe (constitutie)borrels hebben hier bijvoorbeeld zeker aan meegewerkt. Dit was een laagdrempelige (en ook zeker aan te raden) manier om contact te leggen met andere besturen, waardoor we die later ook gemakkelijk hebben kunnen benaderen met bijvoorbeeld vragen over ons nieuwe toekomstige Theehuisje.

Het realiseren van het nieuwe Theehuisje is iets waar ik op dit moment het meest mijn tijd insteek op bestuurlijk gebied. Dit begon onder andere met het contact leggen met De Gladiators (waarmee we een gezamenlijkeaccommodatie gaan bouwen). Naast dit contact onderhouden, voer ik gemiddeld twee gesprekken per week op het gebied van het nieuwe Theehuisje (gesprekken met aannemers, Sportcentrum, ACLO, andere verenigingen en externe partijen). Iets wat goed bij mij past, omdat ik het leuk vind om gesprekken te voeren, op te komen voor de belangen van onze vereniging en uiteindelijk met meerdere partijen een overeenkomst te vinden. Het aanwezig zijn bij activiteiten, wedstrijden, borrels is ook een erg leuke bezigheid wat bij het bestuur zijn hoort. Binnen de vereniging heb ik in de afgelopen jaren een grote vriendengroep opgebouwd. Die gezelligheid wil ik absoluut niet missen!

De functie voorzitter heb ik tot nu toe als een erg gave en uitdagende functie ervaren! Het is belangrijk dat je goed om kan gaan met situaties die (snel) kunnen veranderen (flexibel zijn), overzicht kunnen houden, openstaan voor nieuwe contacten en deze zelf durven te leggen, om kunnen gaan met stress en ook het positieve kunnen halen uit een situatie die anders verloopt dan je verwacht en het allerbelangrijkste: plezier hebben in wat je doet en zie het als een uitdaging die je aangaat! Op mogen komen voor de belangen van de gezelligste vereniging is iets wat je niet altijd kan doen!

Als je nog vragen hebt of nog meer over het voorzitterschap zou willen weten, stuur gerust een berichtje, dan gaan we (zoals het hoort natuurlijk) even koffie drinken.

Liefs, Petra
Voorzitter G.S.K.V. De Parabool