Mid-Fryslân 4 – Parabool 4

Op een mooie zaterdagmiddag had Mid-Fryslân de eer om Parabool 4 te ontvangen. De temperatuur was hoog en het veld was groot, maar dat weerhield deze strijders er niet van om er vol in te gaan. Gastspeelster Janet mocht nog één keer voor haar oude thuispubliek schitteren. Wanneer duidelijk werd dat Janet zou spelen begonnen de tegenstanders al zenuwachtig heen en weer te bewegen, en verschillende hoofdjes gingen al hangen. Na bemoedigende woorden van hoofdstrijder Jaap was iedereen klaar om tot het uiterste te gaan zodat de punten mee naar Groningen konden. De eerste minuut was ronduit fantastisch! Het verdedigende vak had geen enkele moeite om de bal te veroveren en het aanvallende vak zette een fabuleuze aanval op waardoor Tessa maar één schot nodig had om te scoren.

Na deze aanval werd het moeilijk. De tegenstander wist iets vaker te scoren en we zagen het zelfvertrouwen groeien. Tot hét moment. Dat ene moment dat iedereen zal onthouden. Een moment waardig om in detail beschreven te worden. De scheidsrechter geeft een vrije bal aan Mid-Fryslân. De vogels houden op met fluiten en de wind gaat liggen, alsof de wereld weet dat er iets groots gaat gebeuren. Iedereen neemt posities in en er verschijnt angst in de ogen van de tegenstander. Bij het aanzicht van Jaap onder de korf weet men dat het niet opgewassen is tegen deze spiermassa, de afvang is verloren. Dit betekent dat er gescoord moet worden. Vanaf de bank zijn de angstrillingen van de spelers te zien, en er wordt gezegd dat zelfs nu het angstzweet nog te ruiken is op het veld. Het fluitsignaal klinkt en het lijkt alsof de wereld even stilstaat.

Iedereen houdt zijn adem in totdat de bal gespeeld wordt. Als een kogel wordt deze bal gekaatst, maar het is al te laat. Pieter accelereert ongekend om het doelpunt te voorkomen. De heer schiet hoog weg, maar Pieter zweeft al door de lucht. Alle aanwezigen zien hoe de gespierde linkerarm in volle glorie uitgestrekt wordt. Door een combinatie van zweet en zonlicht, die de biceps en triceps goed accentueren,  wordt dit tot een waar schouwspel verheven. De bal is nog maar amper los als duidelijk wordt dat de hand van Pieter contact maakt met de bal. Het duurt een fractie van een seconde totdat het geluid de oren van de toeschouwers bereikt, maar wanneer dit gebeurt is er paniek alom. Sommigen duiken weg, anderen slaken een kreet van paniek. De knal is ongekend! Het blok is gezet, de aanval is afgeslagen en het verzet is gebroken. Al het groeiende zelfvertrouwen verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Soms is het belangrijker om hoogtepunten te beschrijven in plaats van de uitslag.