Parabool 3 – Pallas ’08 2

Het is een gevoel dat je niet kan beschrijven. Daarnaast is het lastig te trainen en verschrikkelijk moeilijk te onderdrukken en vergeten. Ik snap wel dat je snel gewisseld wil worden als het je overkomt. Pijnlijk, erg pijnlijk.

Natuurlijk heb ik het niet over Rick, wiens klokkenspel te hard werd aangeslagen tijdens een potje paaldansen. Het gaat hier om een fundamenteel onderdeel van de korfbalsport: De stip. Als beginnend  korfballer ben je waarschijnlijk extreem veel aan het oefenen op dat kansje van 2,5 meter, omdat de volgens het KNKV bijbehorende techniek de basis is van de, jawel, doorloopbal. Echter, de helft van Parabool 3 had nogal moeite met het correct afronden van deze basishandeling. Na de zesde gemiste strafworp vroeg iedereen in en -rondom het veld zich af hoe dit in vredesnaam mogelijk was. Makkelijker dan de stip ging het niet worden. Toch?

Eigenlijk is het nemen van een strafworp altijd moeilijker dan vooraf gedacht. In het professionele voetbal wordt er eindeloos gediscussieerd op de televisie of het oefenen van een penalty effectief kan zijn. Volgens Van Bommel is dit volledig zinloos, want de wedstrijdsituatie zal nooit op dezelfde manier nagebootst kunnen worden. De spanning zal misschien nooit helemaal nagebootst kunnen worden, maar we kunnen wel leren hoe we deze stress het beste kunnen onderdrukken. Bijvoorbeeld door het drinken van een paar gele rakkers voor de wedstrijd, zoals ‘Barney’ dat ook altijd doet. Wellicht kunnen we zelfs enigszins druk achter het nemen van een strafworp zetten door een strafadt uit te delen als je een stip mist.

Parabool 3 is alleen niet het zevende en moet zich ergens nog professioneel instellen, dus alcohol is ‘not done’ volgens coach Wouda. Bij de nabespreking, waar in een liefdevolle prachtig ronde kring de verloren wedstrijd werd geanalyseerd, bleek zijn mening op een ander principe gebaseerd te zijn:

“Herhaling! Focus je tijdens iedere training een aantal minuten op het nemen van de stip en concentreer je op de korf. Zorg ervoor dat er een Pavlov reactie in je naar boven komt bij het fluitsignaal van de strafworp. Herhaal zo veel dat je begint te kwijlen bij het zien van een stip-waardige overtreding en focus. Wacht af en word geil van de gedachte van het balletje die zich door het gaatje manoeuvreert. Zo laat je je niet afleiden door bijvoorbeeld een minder lustopwekkende situatie zoals die van Rick en ga er voor! Jullie zullen zien, het werkt.“

De woorden ‘van verliezen leer je het meest’ werden niet gebruikt in zijn relaas, er was hier namelijk ook geen sprake van. We speelden bij vlagen fantastisch en gaven niet op. Inzien dat we beter moeten oefenen op strafworpen hadden we liever gedaan bij een stand van 18-17 in plaats van omgekeerd. De uiteindelijke uitslag van 17-18 voelt dan eigenlijk net, als naweeën van een trap in je ballen.

Hidde Vink