En dan nu het eerste verslag van Parabool 5 van dit seizoen. Vorig jaar was het vijfde nog hofleverancier van wedstrijdverslagen. Dit jaar duurde het wat langer voordat het eerste stukje literatuur over dit team gelezen kon worden. Dit komt mede doordat P5 even de trend wou afwachten en data verzamelen. Over trends op sportief vlak straks meer. Eerst de trends in de verslagen. Deze dragen namelijk dit seizoen enige vorm van kennis mee. Van Lier heeft onder andere change management en theologie al behandeld en ook taalwetenschappen zijn de revue al gepasseerd. Wat mij echter een doorn in het oog is, is dat de echte bèta-wetenschap nog mist in dit rijtje. Schande en een tekortkoming.

Zo zal de student van de faculteit Gedrags- en maatschappijwetenschappen beweren dat je dit stuk leest omdat de titel warme gevoelens opwekt en dus aantrekkelijk werkt. Mocht je hebben gedacht dat dit over een vergiftigde hond zou gaan, laat je dan even nakijken op een depressie.

Onzin natuurlijk! De reden dat je dit leest is omdat er genoeg fotonen in het 400-800 nanometer spectrum je ogen binnenkomen. Dat dit soort principes ingewikkeld lijken is omdat de wiskundige basis van de meeste mensen erg laag is, en dat is zeer kwalijk.

Zo had in het eerste verslag van Parabool 5 kunnen staan, de bal is rond, we hebben verloren. Dat is natuurlijk nietszeggend want mijn reet, excuseer me voor dit taalgebruik, is ook rond. Beter was geweest, de bal heeft een bovenaanzicht dat de conditie x^2+y^2=c vervuld, we hebben verloren. Of nog beter, de structuur van het K-5je vervult de voorwaarde x^2+y^2+z^2=0.68/2π, we hebben verloren. Dan weten we in ieder geval waar we het over hebben.

Daarom, wiskunde les! Kijkend naar getalreeksen heeft een wiskundig onderbouwt persoon 2 elegante trucjes voor handen. Interpoleren en extrapoleren. Interpoleren is het uitbreiden van de reeks met punten die binnen de reeks zelf liggen. Zo scoorde p5 in de eerste wedstrijd 8 doelpunten en in de tweede wedstrijd 17 doelpunten. Als we dan een lineaire reeks aannemen kunnen we rustig stellen dat als we woensdag om 2 uur ’s ochtends een wedstrijd hadden gespeeld, we er (18+7)/2= 12 á 13 hadden gemaakt en dat bovendien Jilt er geen een had tegen gekregen. Jilt heeft namelijk pas per 1 oktober een kamer en dus had hij er op dit tijdstip niet bij kunnen zijn. Heerlijk, logica!

Extrapoleren is het uitbreiden van de reeks buiten de reeks zelf. Voor afgelopen zaterdag had het vijfde achtereenvolgens 8, 17, 13 en 22 doelpunten gemaakt. Ik hoef dan ook niet te vertellen dat afgelopen zaterdag de bal 30 keer door het goede mandje ging omdat iedereen dat zelf had kunnen voorspellen met wat extrapolatie (harmonische functie).

Er werden er helaas ook nog 14 doorgelaten, dit omdat de polen van dit lineaire verdedigen-feedbacksysteem in het reële negatieve gedeelte liggen maar toch een imaginair gedeelte hebben wat niet nul is(oscillating). Wellicht dat Lieke, Hidde of Patrick dit volgende week wat verder kan toelichten want dat snap ik nog steeds niet helemaal..