In zeven stappen van water naar bier…
Om bier te brouwen moet je eerst affiniteit met het product hebben. Voor mij is dit ooit begonnen op een vakantie in Limburg met, als ik mij niet vergis, een Affligem blond. Natuurlijk was ik niet onbekend met pils, in Surhuisterveen is vanzelfsprekend Amstel de standaard, maar wat mij nu toch overkwam met deze prachtige blonde was een geheel nieuwe sensatie. Later zou blijken dat dit de grondslag was voor een eeuwige liefde..
In de loop der tijd werd mijn onstilbare honger naar bier zo groot dat ik besloot om mij eens in het brouwproces te gaan verdiepen. Deze vloeistof waar de Tsjechen gemiddeld meer dan 150 liter per persoon per jaar van drinken, wat is dat nou eigenlijk, hoe maak ik dat, wat komt er allemaal bij kijken, hoe maak ik een IPArabooltje?
1. Schroten
Het begint allemaal bij het schroten van de mouten, hierbij plet je je gemoute granen. Mout is graan wat op het moment van ontkiemen verwarmd of gebrand wordt. Precies op dit moment bezit de graankorrel de juiste verhouding enzymen en suikers. In het IPArabooltje worden verschillende typen mout gebruikt, waaronder ook gebrande mouten.
2. Maischen
Na het schroten van de mouten kun je beginnen met maischen. maischen is het stapsgewijs verwarmen van je mengsel van water en geschrote mouten, ook wel het beslag geheten. Gedurende dit proces onttrek je suikers en enzymen aan je mouten, welke in de vloeistof achterblijven.
3. Filteren & spoelen
Maischen eindigt meestal op een temperatuur van 78 °C. Om toe te werken naar het koken wil je liefst geen mouten meenemen, deze hebben een negatieve invloed op de smaak van je bier. Vandaar dat een filtratie nodig is, dit wordt ook wel klaren genoemd. Deze filtratie wordt door hobbybrouwers natuurlijk gedaan met een wortverzamelpijp. Filtratie met bijvoorbeeld een doekfilter is, naar eigen ondervindingen, sterk af te raden;) Na de filtratie spoel je nog met enkele liters water na(gratis bier!). Aan te raden is dat je wel het soortelijk gewicht een beetje in de gaten houdt. De suikerrijke vloeistof die overblijft heet wort.
4. Koken en koelen
Nu kan eindelijk het koken beginnen. Gedurende het koken van de wort, dit duurt ca. 90 minuten, wordt hop (en mogelijk andere kruiden) toegevoegd. Het IPArabooltje bevat onder andere amarillo- en cascadehop<3. Cascadehop heeft een heerlijk citrusaroma en is onmisbaar in een goede IPA. Tijdens het koken vlokken ook eiwitten uit en sterven eventueel aanwezige bacteriën. Na Het koken wordt de wort snel gekoeld naar de gewenste vergistingstemperatuur. Na het scheiden van de trub (dit zijn de vaste delen die overblijven na het koken) en de wort kan de vergisting beginnen.
5. Hoofdgisting en nagisting
De wort kan nu samen met de gist het vergistingsvat in, waarna de hoofdgisting begint. De hoofdgisting van bier duurt zo’n vijf dagen en moet liefst anaeroob gebeuren. De hoofdgisting is een vrij heftige gisting, waarbij veel van de vergistbare suikers worden omgezet in alcohol en CO2. Na de hoofdgisting wordt het jongbier(jaja) overgeheveld naar het volgende vergistingsvat waar de nagisting kan gebeuren, dit duurt ca. tien dagen.
6. Bottelen en rijpen
Als het bier vrijwel helemaal is uitgegist kan het gebotteld worden. Samen met een beetje suiker voor de hergisting komt het in een fles en wordt afgesloten met een kroonkurk. De suiker die nu nog vergist zorgt voor de koolzuur in je bier. Na tien weken(!) wachten is het bier klaar om gedronken te worden.
7. Drinken
Dan nu het moment suprême, het drinken van het bier. Drinken begint altijd met ruiken, in het IPArabooltje ruik je meteen het citrusaroma van de cascadehop. Uiteindelijk, de eerste slok. Lichtzoet, hopfris en bitter tot op het bot. ´Alsof er een engeltje over je tong pist.´