Als je de meeste tegendoelpunten in een wedstrijd krijgt dan ben je het bokje, dan wordt je geacht een wedstrijdverslag te schrijven. Want iemand die op de grond ligt moet je natuurlijk nog even natrappen, zo is de gedachte bij Parabool 3. The walk of atonement van Cersei is er niks bij, wat een publiekelijke vernedering is dit zeg. Ik ben er helemaal verslag van. Ik dacht dus: ‘’ammehoela, dat ga ik natuurlijk niet doen’’. Weet u eigenlijk waar dat woord vandaan komt, ammehoela?
Het was zaterdag 16 september. Het was niet zomaar een dag, nee mensen, het was een middag. Het was windstil en de kunstgrasmat lag er weer prachtig bij. Bij Drachten/Van der Wiel hebben de grasmeesters puik werk geleverd, dacht ik bij mezelf. De scheidsrechter was F. de Leeuw. Een aardige vent hoor, maar een man van weinig woorden bleek ook tijdens de wedstrijd. Ik ben overigens meer fan van L. de Leeuw. Iedereen kent dit gekke leeuwtje wel, hij speelde altijd in van die gekke filmpjes van de STER tussen de reclames door. Maar als scheidsrechter kun je dan toch beter F. de Leeuw hebben denk ik.
Goed, dan de wedstrijd zelf. Bij een slechtnieuwsgesprek moet je geloof ik direct met de deur in huis vallen, dus bij deze. Ik heb slecht nieuws voor u; het 3e van de Parabool heeft de wedstrijd verloren, maar het is gelukkig niet ongeneeslijk. Al snel stonden we zo’n 5 doelpunten achter, maar we vochten ons nog wel terug de wedstrijd in. Het mocht echter niet baten, de wedstrijd werd verloren met 18-15. De diagnose die werd gesteld was een tekort aan doelpunten. Want als we er vier meer hadden gescoord dan hadden wíj gewonnen.
Hoe nu verder met het 3e van de Parabool? Doelstelling is namelijk om hoger dan het 2e van Rienk Apperloo te eindigen, een lastige taak zo lijkt het. Maar, het is altijd goed om te dromen. Met een dreamteam als het 3e moet dat wel lukken, dunkt mij.
Het woord ammehoela is overigens over komen waaien uit Afghanistan. Het is een afgeleide van de naam van koning Amanoellah van Afghanistan, die daar leefde van 1892 tot 1960. Deze vooruitstrevende koning wilde zijn land naar westers model vormen, maar stuitte daarbij op hevige protesten van de bevolking. Men zag namelijk niets in het dragen van westerse kleding. Uiteindelijk leidden deze protesten tot een opstand in 1929 en was koning Amanoellah gedwongen om af te treden. In het westen werd het woord ammehoela aan het begin van de twintigste eeuw veelal door jongeren gebruikt om hun ongenoegen ergens over te uiten. Men riep dan: ‘’ammehoela!!’’ gevolgd door een pets op hun bil, wat een verwijzing was naar de volkse uitdrukking ‘’aan me reet’’.