Mysterieuze Flamingo’s – Parabool 2

Goh, die flamingo, wat een apart beest. Eén van de vele mysteries rond de flamingo had Martijn van Lier (hoi Martijn, hihi) al behandeld in zijn verslag van Parabool 3 tegen Flamingo’s 2. Wat bleek nou; wetenschappers kwamen er niet volledig uit waarom de flamingo op één poot stond (hoe dit ook alweer precies zat kunt u hier teruglezen).

Ja, die flamingo trakteert ons op grote raadsels met zijn rare fratsen. Geldt dat dan ook voor die club die ernaar vernoemd is? Eén ding is in ieder geval geen raadsel; de reden waarom de K.V. Flamingo’s vernoemd is naar die mooie exotische vogel heeft natuurlijk te maken met de gewoonte om in de korfbalsport tijdens het schieten net als een flamingo op één been te staan. Dat moge duidelijk zijn, maar uiteraard zou de K.V. Flamingo’s haar naam niet eer aandoen om ook zelf niet in mysterie te zijn gehuld, want waarom is het speeltenue niet roze zoals een flamboyante flamingo, maar geel en rood zoals de etter uit een ontstoken wond? Laten we dit eens onder de loep nemen.

Er zijn een aantal beweegredenen te bedenken waarom voor de rood-gele kleurencombinatie is gekozen. De eerste is omdat het gewoon mooi is. Iedereen die de shirts ooit heeft gezien weet echter dat dit niet een erg waarschijnlijk motief lijkt. Aanhangers van dit argument hebben dus één poot.. oeps, ik bedoel: geen poot om op te staan..

De tweede reden kan zijn dat in het wapen van Buitenpost, het vestigingsdorp van de Flamingo’s, beide kleuren voorkomen. Het wapen bestaat uit drie rode dwarsbalken waarin acht gele lelies gloriëren. Dit zou een goede reden voor de rood-gele Flamingo’s kleur kunnen zijn, ware het niet dat het wapen ook nog bestaat uit twee witte dwarsbalken. Dit wit is zeer prominent aanwezig in het dorpswapen en nergens terug te vinden in het tenue. Aan de andere kant, misschien is de binnenkant van het shirt wel weer wit.

De derde mogelijkheid heeft te maken met de tijdsgeest waarin de club haar oorsprong vindt. De Flamingo’s is opgericht in de jaren zestig, 1 april 1963 om precies te zijn. In die tijd was het voor een man onacceptabel zich te vertonen in een roze shirt. Hoewel we tegenwoordig zelfs in het noorden des land vrij tolerant zijn richting homoseksualiteit (in vergelijking met vroeger zeg ik er maar bij, voordat ik allemaal gelijkheidsstrijders over me heen krijg), was het in die tijd nog een vrij onbespreekbaar fenomeen. Het dragen van een roze shirt was daarom te confronterend voor een man, hoe graag hij er ook mee wilde pronken bij zijn vrienden. Natuurlijk, dat was toen, nu zouden de Flamingo’s prima kunnen overstappen naar roze – kijk maar naar de mooie roze kragen waarmee de spelers van de Wâlden tegenwoordig lopen te schitteren – maar veranderen van kleur doe je niet zomaar, die rood-gele kleur is er ondertussen ingebakken en waarschijnlijk een onomkeerbaar onderdeel van de clubcultuur geworden.

Ik neig zelf om voor het laatste argument te kiezen, maar wat nou echt de doorslag gaf voor het rood-gele shirt? Wie zal het zeggen..

Nu naar de wedstrijd. Als homofobie destijds de oorzak was geweest om niet voor een roze shirt te kiezen hadden ze dat inmiddels wel losgelaten, want onder de paal bleven de tegenstanders voortdurend naar onze gewillige kontjes loeren. Er werd dus achterverdedigd door de Flamingo’s en niet onverdienstelijk moet gezegd worden. Zelfs toen het na een kwartier spelen 1-7 voor de Parabool 2 stond gaven ze hun strijdplan niet op en bleven ze consequent achterverdedigen. Uiteindelijk werkte hun sluwe plan en wisten ze zelfs op één punt te komen, maar in de laatste minuten stelden de hmmmm… woest aantrekkelijke paarshemden toch nog orde op zaken en liepen uit naar een 12-17 overwinning.

Zo moeizaam was een overwinning nog niet tot stand gekomen voor de paarse helden, wat deels de verdienste was van de Flamingo’s, maar voornamelijk kwam door het eigen matige spel. Maar weet je.. who gives a fuck, de 2 punten zijn binnen. W0aT!? W0at!?

Tot volgende week tegen Wit-Blauw! Ik ben benieuwd wat voor kleur shirts ze dragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s