De Granaet uit – Het is net vissen

Het einde van het jaar is bijna in zicht en dat betekent traditiegetrouw dat er weer ranglijstjes worden opgesteld in het hele land. De parlementaire verslaggevers kiezen de beste politicus en bij het AD kiezen ze de lekkerste oliebollenkraam. De coaches van het derde hadden in de voorbereiding de ranglijst er ook even bij gepakt. Een overwinning was noodzakelijk want dan zou er ‘omhoog gekeken kunnen worden’.

In alweer de laatste wedstrijd van 2017 stond De Granaet uit Dokkum op het programma. Een mooie tegenstander om knallend het oude jaar mee af te sluiten dachten de Hollanders. De woordgrap was echter misplaatst want Granaet betekent garnaal in het Fries. Niet direct een dier dat je associeert met een sportvereniging, los van de plaatselijke hengelcub. In Dokkum is het echter de naam van meer sportverenigingen. Hier zit natuurlijk een verhaal achter:

In de 17e eeuw tijdens de stadhouderlijke regering ving men in Dokkum een reusachtige garnaal (een kreeft). Zo’n groot beest hadden ze in Dokkum nog niet eerder gezien. Omdat ze niet wisten wat ze er mee moesten doen werd het stadsbestuur bijeen geroepen. Zij besloten het dier aan een zilveren ketting te leggen onder de Zijl om het, als Prins Frederik Hendrik in Dokkum op bezoek kwam, te laten zien aan Zijne Hoogheid. Als een Dokkumer bezienswaardigheid.

Maar… de prins kwam niet in Dokkum. De grote Granaet ligt nu nog altijd vastgeketend onder de Zijl. Sinds 1954 worden in Dokkum om de vier jaar Stadsfeesten gehouden. De Granaet wordt dan met veel vertoon vanonder de Zijl tevoorschijn gehaald en verblijft dan een paar dagen temidden van de feestvierende Dokkumers.

In ‘Het verhaal van De Granaet’ werd helaas niet uitgelegd hóe het stadsbestuur het
dier aan de ketting wist te leggen. Daarom moesten de studenten een nieuw strijdplan bedenken. Het voedingscentrum adviseert in Nederland om twee keer per week vis te eten. Daar heeft de gemiddelde student natuurlijk geen budget voor. De zaterdag bood dan ook de uitgelezen mogelijkheid om gratis in één klap het volledige tekort aan omega 3 vetzuren van 2017 en 2018 weg te werken. De enige vraag die nog resteerde was hoe de garnalen te pellen.

Vroeger werden garnalen gepeld door thuiswerkers. Zo stonden de Noord-Groningse huisvrouwen lange tijd bekend om hun garnalenpellen aan huis. Door strenge hygiëne-eisen moesten de vishandels vanaf 1990 echter een eigen pelhal inrichten waardoor het thuiswerken van garnalenpellers niet meer was toegestaan. Vanwege de lagere arbeidskosten werden de pellerijen in eerste instantie verplaatst naar Polen en later naar Marokko. Hierdoor waren de ‘verse’ Hollandse garnalen die Nederlanders op hun bord kregen meestal al een paar weken oud. Vorig jaar introduceerde de familie Kant in het Groningse Leens echter een garnalenpelmachine die de Marokko-route van de Hollandse garnaal overbodig maakte. Het zette de hele markt op zijn kop. Aan de ontwikkeling van de machine werd 25 jaar gewerkt omdat iedere garnaal een andere grootte en kromming heeft. Door de innovatie ligt de Hollandse garnaal nu binnen een paar dagen al in de schappen en is er minder conserveringsmiddel nodig. Via het Garnalenpelcentrum Kant B.V. in Lauwersoog reisde de studenten met vertrouwen af naar Dokkum. Met deze machine en kersverse aanwinst Stefan Blokzijl werd De Granaet vakkundig gepeld. Uitslag: 16-17.

De komende weken zal blijken hoe de definitieve ranglijst van 2017 er uit komt te zien. Een ding staat echter al vast: In het nieuwe jaar kan de blik in ieder geval omhoog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s