De Flamingo’s thuis, door een roze bril – Parabool 3

194.581. Dat was het aantal vogels dat geteld werd, twee weken terug, tijdens de landelijke vogelteldag. Door de regen vlogen er dit jaar minder vogels dan normaal, zo liet Vogelbescherming Nederland weten. Wel werden er bijzondere vogels gezien als de visarend, roodkeelpieper en kuifaalscholver. De vogels werden geteld door duizenden vogelaars vanuit circa 115 kijkposten in Nederland. Na de spreeuw, waren de vink en de graspieper de meest geziene vogels, op plaats vier en vijf volgde de kievit en de grauwe gans. De doorsnee stadjer en student zal waarschijnlijk geen vink van een graspieper kunnen onderscheiden maar wellicht komt het van pas bij de pubquiz donderdag.

Ook de flamingo behoort tot de familie van de vogels; de Phoenicopteriformes. Wie denkt dat de flamingo alleen in exotische landen voorkomt heeft het mis. De flamingo is namelijk ook in Nederland te vinden. Althans, alleen de Europese flamingo staat te boek als een in het wild in Nederland voorkomende soort. Voor de liefhebber: Het Naturschutzgebiet Zwillbrocker Venn – net over de grens bij Groenlo – is een bekende broedplaats van flamingo’s. De parkeerplaats bij het oude barokkerkje is een goede uitvalsbasis om het Venn te verkennen. Zo is te lezen op de site van de vogelbescherming. De site staat overigens boordevol met meer bruikbare informatie zoals ‘11 onderhoudstips voor uw verrekijker’, en ‘hoe maak ik een eigen nestkastje’.

De flamingo is, op zijn zachtst gezegd, een opvallende verschijning in het dierenrijk. Op de eerste plaats natuurlijk vanwege zijn prachtige roze kleur. Daarnaast brengt de flamingo het grootste gedeelte van zijn tijd door in het water op slechts één been. Jarenlang hebben wetenschappers hun hoofd gebroken over een verklaring van dit fenomeen. Tot op de dag van vandaag lijkt dit mysterie van het dierenrijk nog niet volledig te zijn ontrafeld. ‘Thermoregulatie’ was het eerste argument dat werd aangedragen: Het vermogen van een organisme om de lichaamstemperatuur te handhaven. Met één poot in het water koelen flamingo’s hun lichaam af, maar met twee poten in het water zouden ze te veel lichaamswarmte verliezen. Klinkt aannemelijk, wil het niet dat de flamingo hetzelfde gedrag vertoont in warm water. Zo gingen de ecologen opnieuw het veld in. Een tweede argument is energiebesparing, de flamingo is liever lui dan moe. Onderzoek heeft aangetoond dat flamingo’s hun gewicht passief op één poot kunnen laten steunen en zo minder energie verbruiken. Op twee poten kunnen ze geen stabiele houding aanhouden. Het gewicht van de vogel zet de gewrichten in een vaste schikking. Deze vaste schikking weerstaat bepaalde soorten bewegingen en houdt de flamingo stabiel, zonder dat die zijn spieren moet gebruiken. Een derde argument zou zijn dat de flamingo met twee poten in de modder zakt. Door op één poot te gaan staan kan de flamingo, als die te ver in de modder is gezakt, zichzelf als het ware ophijsen met zijn andere poot. Genoeg voer voor discussie dus. Consensus is er wel over het feit dat de flamingo uiterst bekwaam is in het vertoeven op één been. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs het lichaam van een dode flamingo rechtop blijft staan als het op één poot rust. Wat betreft core stability de natte droom van elke korfballer.

Zaterdag kwamen de flamingo’s op bezoek in Groningen. Niet uit een of ander bounty eiland maar gewoon uit Buitenpost, met rood en geel gekleurde shirtjes. De flamingo is een lastig te bestrijden tegenstander want, net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn flamingo’s beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de flamingo is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming. Zo verbiedt de wet niet alleen het opzettelijk doden of vangen van, maar ook het storen van flamingo’s (artikel 3.1 lid 4). Overtreding van deze verboden is een economisch delict en kan leiden tot strafrechtelijke vervolging. Enige voorzichtigheid was dus geboden en dit was ook op het veld terug te zien. Met fluwelen handschoentjes werd de tegenstander aangepakt. Het publiek kreeg veel doelpunten voorgeschoteld maar de balans werd niet verstoord. De wedstrijd eindigde dan ook in een gelijkspel. De komende weken zullen de trekvogels vanwege de slechte omstandigheden in hun broedgebied naar een warmer gebied gaan om te overwinteren. De korfballers gaan naar de zaal.

Een gedachte over “De Flamingo’s thuis, door een roze bril – Parabool 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s