De Wâlden uit, buurmans gras is altijd groener – Parabool 3

‘Kunstgras is competitievervalsing.’ Op initiatief van huidig en oud Oranje aanvoerders Ruud Gullit, Mark van Bommel, Wesley Sneijder en Arjen Robben werd afgelopen zomer een groot manifest gepubliceerd tegen kunstgras in de Eredivisie. Weliswaar in de komkommertijd in het AD, maar toch. Honderden kopstukken schaarden zich achter de oproep om zo snel mogelijk kunstgras uit te bannen uit de hoogste competitie. Het argument: Voetbal op kunstgras is technisch en tactisch compleet anders dan op natuurgras. Bovendien is er geen enkel ander top land dat meedoet aan de kunstgras trend. In de korfbalwereld roept men meestal het tegenovergestelde: ‘Natuurgras is competitievervalsing.’ Korfbal op natuurgras is zwaarder en dus ligt het tempo lager. Hierdoor zijn ploegen die het tempo laag willen houden in het voordeel. Bovendien is er geen enkel ander top land dat meedoet aan de natuurgras trend. In andere landen wordt namelijk niet gekorfbald.

Om te voorkomen dat het een schaatswedstrijd zou worden moesten de spelers van het derde en vierde afgelopen week halsoverkop op zoek naar een paar voetbalschoenen. Bij de Walden hebben ze namelijk wel een piekfijn elektronisch scorebord maar helaas nog geen kunstgras. Voetbalschoenen voor een zacht studentenprijsje, dan ga je natuurlijk naar de Scapino. Voor de spelers van het derde waren de financiën gelukkig geen probleem, die konden dit ruimschoots betalen uit de boetepot. Sterker nog, het team had voor alle inwoners van Oenkerk nieuwe schoenen kunnen kopen, dan was de pot nog steeds niet leeg geweest. Begin dit jaar is er namelijk een aantal afspraken gemaakt. En in het derde zijn de afspraken een beetje hetzelfde als de begrotingsregels in de Europese Unie: Het is altijd maar de vraag of de Latino’s zich eraan houden. De rest gaat trouwens ook niet geheel vrijuit. Gelukkig is er ook nauwkeurig vastgelegd wat de consequenties zijn als men zich niet houdt aan de afspraken zoals op tijd komen. Hierdoor komt de zilvervloot langzaam maar zeker binnenvaren. De penningmeester heeft de afgelopen week een drietal scenario’s uitgewerkt op basis van het college extrapoleren van vorige week. Als het geld op de ING spaarrekening blijft staan tegen de huidige rente (0,05%) kan het hele team straks samen met Simon mee op vakantie naar Bali in de herfstvakantie. Als het geld in een offensief beleggingsfonds wordt gestopt kunnen alle slachtoffers van de vulkaanuitbarsting die straks gaat plaatsvinden op Bali ook nog financieel gecompenseerd worden. De derde optie was alles op rood. Met een beetje geluk zou er dan een nieuw clubhuis gebouwd kunnen worden inclusief genderneutrale toiletten en een standbeeld voor Bas. Deze optie is helaas komen te vervallen omdat het Holland Casino recent afgefikt is.

De medewerkers van de Scapino wisten niet wat hun overkwam op vrijdag. Nog nooit werden er zoveel Osaga’s en Dutchy’s verkocht op een dag. Het publiek, zes toeschouwers en een verdwaalde duif, moest ook even met hun ogen knipperen toen de bezoekers het veld betraden. In Oenkerk zijn ze wars van sterallures, daar draag je alleen schoenen met kleur zwart. Schoeisel met zoveel felle kleuren hadden ze nog niet eerder gezien. Alle reclamecampagnes van de Scapino ten spijt, het loonde echter niet. De Paarse helden zakten door de spreekwoordelijke ondergrens maar ook door het gras. Voor sommige was het nostalgie, voor andere een ontbering. Waar iedereen het wel over eens was was het spel. Dat was, ondanks de omstandigheden, gewoon niet goed genoeg. Volgende week komt Ferry met zijn vrienden van de Flamingo’s op bezoek. De redactie vindt dat hier korte metten mee moet worden gemaakt en heeft dan ook een prijs op het hoofd gezet van de Flamingo’s. Voor de winnaar ligt een sappige muilkorf klaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s